От вторник властите получават възможност да проследяват трафичните данни от мобилните телефони

...
От вторник властите получават възможност да проследяват трафичните данни от мобилните телефони
Коментари Харесай

Полицията получи безконтролен достъп до телефони и интернет връзки

От вторник управляващите получават опция да проследяват трафичните данни от мобилните телефони и интернет контактите на българските жители без правосъдно
позволение. Оправданието е, че би трябвало да се управляват поставените под карантина, но няма никакви гаранции, че следенето ще се ограничи единствено до тях, написа mediapool.bg.

Полицията ще може безконтролно да изисква информации от мобилните оператори и доставчиците на интернет услуги за това кой къде върви, с кого и по кое време приказва. Това излиза наяве от публикувания в Държавен вестник Закон за мерките и дейностите по време на
изключителното състояние, демонстрира проверка на Mediapool.
Трафичните данни на жителите не засягат същинската преписка, т.е. какво се съдържа в самите разговори, само че разрешават откриване на цялата друга информация. Движението на жителите може да бъдат проследявано през клетките на мобилните оператори, с кого те приказват, какви уеб сайтове посещават и с кого си пишат.
Допреди налагането на изключителното състояние, трафичните данни се използваха единствено за откриване на тежки закононарушения, за които се поставят над 5 години затвор. Нарушаването на задължителната карантина даже в изискванията на COVID-19 се санкционира с до 3 години затвор.

Всичко това се случва посредством изключителното законодателство, което постанова смяна в Закона за електронните известия. Тя официално визира единствено хората под карантина, само че в действителност може да се разпростре върху всички. В закона към този момент се споделя, че операторите съхраняват трафичните данни на своите клиенти за период от 6 месеца за " насилственото осъществяване на наложителната изолираност и болничното лечение на лица ", които са отказали да стоят под карантина.

Така полицията получава неотложен достъп до трафичните данни на жителите посредством подаване на елементарно заявление до доставчиците на мобилни и интернет услуги.
Липсата на правосъден надзор значи, че полицията действително може да изиска достъп до данните за контактите и напредването на всеки жител, без значение дали е под карантина или не. Операторите няма по какъв начин да създадат обикновена инспекция дали настояването на полицията е обосновано, тъй като нямат достъп до обществен указател на поставените под карантина. Те не могат да изискват от полицията да
обосновава настояването си, до момента в който съдът може.

Промените в закона са признати по този начин, че наредбата ще важи и след анулацията на извънредното положение. Досега достъпът до трафични данни бе подлаган на правосъден надзор от районните съдилища.
Магистратите са показвали благоприятни условия да се произнасят бързо по хиляди претенции, а измененията в закона изглеждат голословни и рискови.

Има действителна заплаха от даване на безотговорен достъп до данните на хиляди граждани.

Промените в закона са признати тихомълком и наподобяват голословни, тъй като съдилищата не са спрели да преглеждат претенции за подслушаване и достъп до трафични данни поради изключителното състояние.
Поставените под карантина жители са няколкостотин сега.
" Премахването на правосъдния надзор отваря необятно вратите за полицейски произвол и безконтролно следене на трафичните данни - по кое време, с кого, какъв брой дълго беседваме, от кое място организираме диалозите си, как и къде се придвижваме ", разяснява правозащитникът юрист Михаил Екимджиев пред Mediapool.

" Това са чувствителни данни от персоналната ни сфера, които в този момент ще бъдат налични на всеки служител на реда, без да се постанова той да потвърждава, че това е в полза на ограничаващите ограничения, свързани с извънредното положение ", разяснява юристът.
Според правозащитника всеки български жител би могъл да сезира съда в Страсбург като потенциална жертва на нарушение на правото му на персонален живот и цялост на кореспонденцията.

Той подсети, че дружно с Асоциацията за европейска интеграция против България към този момент завоюва през 2007 година дело пред съда в Страсбург поради големите благоприятни условия на управляващите да подслушват гражданите. Сега пред Европейския съд виси втора тъжба от България по същия въпрос.
През предходната седмица правосъднният министър Данаил Кирилов разгласи, че България ще изиска от съда в Страсбург краткотрайно да не извършва Конвенцията за отбрана правата на индивида. С публикуването на извънредното законодателство става ясна и същинската причина за настояването на българските управляващи.

За какво се постанова карантина Законът за здравето повелява наложителна изолираност и болнично лекуване за хората, заболели и заразоносители от холера, чума, вариола, жълта тресчица, вирусни хеморагични тресчици, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък изострен респираторен синдром и туберкулоза с
бацилоотделяне. 
С изключителния закон беше разпоредено, че този лист може да се добави със заповед на министъра на здравеопазването. Той може да разпорежда наложителна изолираност на заболели, на заразоносители, на контактни лица и на лица, които са влезнали на територията на страната от други страни ".

 

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
НАПИШИ КОМЕНТАР